Brainstorming i kollaborativt skrivande: En rhizomatisk omtänkning

Aktivitet: Tal eller presentationKonferenspresentation

Beskrivning

Paperpresentation I symposiet Postperspekiv i nordisk L1-forskning

Processteori, som i stora drag består av planering, utkastskrivande och redigering, hör till en av de mest kända och välanvända teorierna inom skrivundervisning (Graham & Sandmel, 2011). Tidigare forskning visar emellertid att skrivprocessens tidigaste skeden inte har blivit tillägnad tillräcklig forskning inom en L1 skolkontext, och inte heller inom ramen för kollaborativt skrivande (Svenlin & Sørhaug, 2022). Därför är fokus i denna studie att undersöka brainstorming i gymnasiestuderandes kollaborativa skrivande av ett musikalmanus.

Teoretiskt sluter sig denna studie till postprocess rörelsen (Dobrin et al., 2011) vilken problematiserar och vill tänka bortom processteori i skrivande. Därutöver sluter sig studien till post-perspektiv och den ontologiska vändningen (Jusslin et al., 2022) i vilken det Kartesianska och dualistiska tänkandet ifrågasätts och det mänskliga subjektet decentreras för att även inkludera icke-mänskliga deltagare.
I studien tänker vi med Deleuze & Guattari (1987/2013) och särskilt deras begrepp rhizom vilket syftar på det icke-lineära, kausala och ständigt växande. Utifrån frågan: vad möjliggörs när vi tänker om brainstorming i kollaborativt skrivande utifrån begreppen tillblivelse (becoming)och assemblage? gör vi en rhizomatisk analys av tre nedslag i data.

Resultatet pekar på att en omtänkning av brainstorming utifrån begreppen tillblivelse och assemblage är tillåtande, explorativ och oväntat. Begreppet brainstorming är emellertid problematiskt i förhållande till både postprocess och post-perspektiv som teoretisk grund. Därför ställer vi oss frågan om det är mer generativt att tänka på brainstorming i kollaborativt skrivande i termer av en idé:ande (eng. ideaing) eller blivande idéer (eng. becoming ideas)?
Period25 okt. 2023
HändelsetitelNNFF9 – Nordiskt nätverk för forskning i förstaspråksdidaktik: Möten och mångfald – förstaspråksdidaktik i Norden
Typ av evenemangKonferens
Konferensnummer9
PlatsHelsingfors, FinlandVisa på karta
OmfattningInternationell