Rekommendation om fysisk aktivitet för barn och unga i åldern 7–17 år

Arja Sääkslahti, Tuija Tammelin, Tommi Vasankari, Jan-Erik Romar, Joni Kuokkanen

Forskningsoutput: Bok/tidskrift/rapportBokProfessionell

16 Nedladdningar (Pure)

Sammanfattning

Utgående från bästa vetenskapliga bevis, beskrivs i rekommendationen om fysisk aktivitet hur mycket och vilken typ av fysisk aktivitet barn och unga behöver för att må bra. För alla barn och unga i åldern 7–17 år rekommenderas minst 60 minuter mångsidig, rask och ansträngande fysisk aktivitet per dag på ett sätt som är anpassat till åldern och lämpligt för individen. Återkommande och långvarigt av stillasittande bör undvikas.
Enligt rekommendationen bör barn och unga röra på sig varje dag, och största delen bör ha pulshöjande karaktär. Pulshöjande fysisk aktivitet på hög intensitet och rörelseaktiviteter som stärker muskler och skelett bör ingå minst tre dagar i veckan. Det är viktigt att barnen och ungdomarna rör på sig mångsidigt, så att de utvecklar olika rörelsefärdigheter. Rörligheten behöver också beaktas. Den rekommenderade mängden fysisk aktivitet kan bestå av flera kortare stunder av aktiviteter under dagens lopp. Också en mindre mängd fysisk aktivitet är till nytta, även om rekommendationen inte uppfylls varje dag. Rörelseglädje gör det lättare att skapa bestående fysiskt aktiva vanor och hitta lämpliga hobbyer. Alla barn och unga ska dagligen ha möjlighet till trygga, tillgängliga rörelseaktiviteter på lika villkor.

Centrala aktörer som kan bidra till att rekommendationerna om fysisk aktivitet genomförs är familj och vänner, skolor och läroinrättningar, idrottsorganisationer, idrottsföreningar och alla som ordnar fysisk aktiv hobbyverksamhet, kommunerna och statsförvaltningen
OriginalspråkSvenska
UtgivningsortHelsingfors
Antal sidor42
ISBN (elektroniskt)978-952-263-906-6
StatusPublicerad - 9 dec. 2021
MoE-publikationstypD5 Textbok, professionell manual eller guide eller lexikon

Publikationsserier

NamnUndervisnings- och kulturministeriets publikationer 2021:50

Citera det här