Naturen, naturvetenskaperna och hållbar utveckling inom lärarutbildningen: – en analys av läroplansutveckling, verklighet och forskning.

Irmeli Palmberg, Mikaela Hermans, Ida Håkans, Maria Nygård, Pia Sjöblom, Maria Svens

Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaLukuTieteellinenvertaisarvioitu

Abstrakti

Utbildningen i naturvetenskaper på grundskole-, gymnasie- och lärarutbildningsnivå har under de senaste 50 åren förändrats enligt både styrdokument och forskningsresultat. Syftet med denna översikt är att skapa en grund för fortsatt utveckling och forskning samt förutsättningar för ökat intresse inom naturvetenskaperna.

Fokus har flyttats från systematik och faktakunskap till ekologi och helhetsförståelse. I dag ska läraren väcka intresse och ta ut eleverna i naturen. Formandet av egna värderingar har blivit viktigare, med en hållbar livsstil som mål. De mångsidiga elevcentrerade metoder som förespråkas, och som har bevisats vara effektiva, utövas mer sällan i praktiken. Hållbar utveckling betonas i styrdokument för skolan, men inte för lärarutbildningen. Intresset för naturvetenskaperna har minskat, i förlängningen också bland eleverna. Mångfacetterade, integrerade teman kräver tid för att förstås samt skickliga, välutbildade och motiverade lärare behövs för att väcka intresse också i framtiden.
AlkuperäiskieliEi tiedossa
OtsikkoPedagogiska rum i fokus. Lärande i ett framtidsperspektiv
ToimittajatEva Ahlskog-Björkman, Marina Lundkvist
KustantajaÅbo Akademi, pedagogiska fakulteten
Sivut89–107
ISBN (painettu)978-952-12-2665-6
TilaJulkaistu - 2011
OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan osa tai toinen tutkimuskirja

Viittausmuodot