Demokratiaindikaattorit 2015

Borg Sami, Kestilä-Kekkkonen Elina, Jussi Westinen

  Tutkimustuotos: Kirja/lehti/raporttiTutkimusraporttiAmmatillinen

  Abstrakti

  Demokratiaindikaattorit 2015 -raportti päivittää ja uudistaa sisällöllisesti kahta oikeusministeriön julkaisusarjassa aiemmin julkaistua demokratiaindikaattoriteosta (2006 ja 2013).

  Tilastokatsausmainen raportti painottuu vuosien 2003−2015 kansallisten eduskuntavaalitutkimusten aineistoista kerättyihin pitkittäistietoihin, jotka käsittelevät vaaleja, äänestyspäätöksiä ja niiden perusteita, puolueiden kannattajakuntien rakennetta ja ideologista sijoittumista sekä kansalaisten poliittisia asenteita.

  Indikaattorit perustuvat tutkimusaineistosarjoihin ja yksittäisiin sähköisiin tutkimusaineistoihin, joista valtaosa on avoimesti käytettävissä tieteelliseen tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun Yhteiskuntatieteellisen tietoarkiston palvelujen kautta. Päivitetyt demokratiaindikaattorit löytyvät lähitulevaisuudessa Suomen vaalitutkimusportaalista (www.vaalitutkimus.fi).

  Suomalainen demokratia voi monien mittareiden perusteella edelleen melko hyvin. Kansalaiset ovat tyytyväisiä demokratian yleiseen toimivuuteen ja politiikka kiinnostaa ainakin jonkin verran suurinta osaa vaalien äänioikeutetuista.

  Terve epäluottamus politiikkaa ja politiikkoja kohtaan on osa toimivaa demokratiaa mutta liian monien osallistumattomuus on aito haaste viranomaisten toimeenpanemalle demokratiapolitiikalle.

  AlkuperäiskieliEi tiedossa
  KustantajaMinistry of Justice, Finland
  ISBN (elektroninen)1798-7067
  TilaJulkaistu - 2015
  OKM-julkaisutyyppiD4 Julkaistut kehitykset tai tutkimusraportit tai tutkimukset

  Viittausmuodot