64 En dyr klenod, en klar och ren

  Tutkimustuotos: Artikkeli kirjassa/raportissa/konferenssijulkaisussaLukuTieteellinenvertaisarvioitu

  Abstrakti

  Psalmernas väg är ett kommentarverk till Den svenska psalmboken. Denna representerar med sina psalmer en viktig kulturtradition i vårt land. Genom de 325 första psalmerna manifesteras också en för kristenheten unik ekumeniskt samverkan mellan landets kristna samfund. De psalmer som tas upp i detta band av Psalmernas väg återfinns därför inte bara i Den svenska psalmboken utan också i Psalmer och sånger, Segertoner samt Frälsningsarméns sångbok.

  Behovet av ett kommentarverk av detta slag har sedan länge påtalats av forskare, av präster och musiker och av enskilda för fördjupad kunskap och förståelse av psalmerna.

  Kommentarerna i Psalmernas väg inleds med en beskrivning av respektive psalms tillkomst och historia kompletterad med en tolkning av psalmens text. I musikkommentarerna placeras psalmernas melodier och sättningar in i sitt musikhistoriska och kulturella sammanhang. 

  Huvudförfattare är Per Olof Nisser, TD, f.d. domprost i Linköping, ledare för projektet, Inger Selander, FD, docent i litteraturvetenskap och Hans Bernskiöld, FD, musikforskare.

  AlkuperäiskieliEi tiedossa
  OtsikkoPsalmernas väg : kommentarer till text och musik i den Svenska psalmboken
  ToimittajatPer Olof Nisser, Inger Selander, Hans Bernskiöld
  KustantajaWessmans musikförlag
  Sivut190–191
  ISBN (painettu)978-91-8771-034-6
  TilaJulkaistu - 2014
  OKM-julkaisutyyppiA3 Kirjan osa tai toinen tutkimuskirja

  Keywords

  • hymnologi
  • psalmer

  Viittausmuodot