Organisaation profiili

Organisaation profiili

Åbo Akademi on perustettu palvelemaan suomenruotsalaisen vähemmistön tarpeita, ja on siis 100 vuoden olemassaolonsa aikana kartuttanut merkittävästi asiantuntemusta vähemmistötutkimuksen alalta.

Åbo Akademi profiloituu tänään laajan vähemmistötutkimuksen näkökulmansa kautta. Fokus on monitieteellinen ja maailmanlaajuinen. Se sisältää niin vanhemmat kuin uudemmatkin vähemmistöt, ne prosessit jotka synnyttävät vähemmistöjä ja sen vastustuksen, jonka tämänlaiset prosessit tuottavat. Tutkimusprofiili keskittyy vähemmistökulttuureihin ja -identiteettiin; syrjintään, yhtäläisiin oikeuksiin ja demokratiaan; prosesseihin jotka ovat synnyttäneet vähemmistöjä historiallisesti ja vähemmistöasemiin historiallisesti; sekä kulttuurisesti ja kielellisesti sensitiiviseen opettajankoulutukseen.

Åbo Akademi on ainoa yliopisto Suomessa joka panostaa tämän mittakaavan vähemmistötutkimukseen. Pyrkimyksenämme on luoda maailman johtava vähemmistöopintojen ja -tutkimuksen keskus, jossa yhdistyvät innovatiivinen korkealuokkainen tutkimus ja opetus sekä aktiivinen sosiaalinen sitoutuminen. Tarkoituksenamme on haastaa ulkopuolisuutta luovia mekanismeja ja edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Lisää informaatiota profiloitumisalueelta, mm. tapahtumista, löytyy myös englanniksi ja ruotsiksi meidän nettisivuilla: https://www.abo.fi/fi/vahemmistotutkimus.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

Vuonna 2015 YK:n jäsenvaltiot sopivat 17 maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen tavoitteesta (Sustainable Development Goal, SDG) poistamaan köyhyyden, suojelemaan planeettaa ja takaamaan vaurauden kaikille. Työmme edistää seuraavia kestävän kehityksen tavoitteita:

  • SDG 3 – Hyvä terveys ja hyvinvointi
  • SDG 4 – Laadukas koulutus
  • SDG 5 – Sukupuolten tasa-arvo
  • SDG 9 – Teollisuus, innovaatiot ja infrastruktuuri
  • SDG 10 – Vähentynyt eriarvoisuus
  • SDG 11 – Kestävät kaupungit ja yhteisöt
  • SDG 13 – Ilmastotoimet
  • SDG 16 – Rauha, oikeudenmukaisuus ja vahvat instituutiot
  • Kestävän kehityksen tavoite 17 – Yhteistyö ja kumppanuus

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin, joissa Vähemmistötutkimus on aktiivinen. Nämä aihemerkinnät ovat peräisin tämän organisaation jäsenten teoksista. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen sormenjäljen.

Yhteistyöt ja huippututkimusalueet viimeisiltä viideltä vuodelta

Viimeisin maa-/aluetasolla toteutettu yhteistyö. Saat tarkempia lisätietoja pisteitä napauttamalla, tai