Unik 1: Åskådning och kultur

Karoliina Käpylehto, Marja Manner, Raija Silfverberg, Tuula Sakaranaho, Malin Fredriksson

Research output: Book/Journal/ReportBookProfessional

Abstract

Unik1 Åskådning och kultur - är ett läromedel i livsåskådning för högstadiet. Läromedlet handlar om världsåskådningar, världsbilder och åskådningar. Bland annat tas Unescos världarv, kulturforskning, religionslöshet och utvalda världsreligioner upp, som kristendom och islam. Också mötet mellan åskådningar i Finland behandlas.

Varje kapitel inleds med en berättelse ur vardagen, som speglar olika fenomen i världen. De mångsidiga uppdragen och uppgifterna i slutet av kapitlet låter eleverna visa både sina färdigheter och sina kunskaper.

Texterna är tydliga och bokens struktur är konsekvent med stora färgglada bilder som inspirerar läsaren. Det finns rikligt med uppgifter och extra information om intressanta personer och fenomen. De centrala begreppen presenteras i början av varje kapitel, de är tydligt markerade i texten och förklaringarna finns i en ordlista i slutet av boken. Kulturella fenomen med koppling till det aktuella innehållet lyfts fram i egna markerade avsnitt.

Varje kapitel innehåller ett intressant personporträtt med anknytning till temat och med egna uppgifter. Dessutom presenteras ett av Unescos världsarv i bild i varje kapitel.

I slutet av varje kapitel finns uppdrag och uppgifter. Uppdragen stöder utvecklingen av mångsidig kompetens, medan uppgifterna utmanar eleven att granska, reflektera och utforska.
Original languageSwedish
PublisherSchildts & söderströms
ISBN (Print)9789515253484
Publication statusPublished - 2021
MoE publication typeD5 Text book, professional manual or guide or a dictionary

Keywords

  • Religious education

Cite this