293 Sanningens Ande

Research output: Chapter in Book/Conference proceedingChapterScientificpeer-review

Abstract

Psalmernas väg är ett kommentarverk till Den svenska psalmboken. Denna representerar med sina psalmer en viktig kulturtradition i Sverige. Genom de 325 första psalmerna manifesteras också en för kristenheten unik ekumeniskt samverkan mellan landets kristna samfund. De psalmer som tas upp i detta band av Psalmernas väg återfinns därför inte bara i Den svenska psalmboken utan också i Psalmer och sånger, Segertoner samt Frälsningsarméns sångbok.

Behovet av ett kommentarverk av detta slag har sedan länge påtalats av forskare, av präster och musiker och av enskilda för fördjupad kunskap och förståelse av psalmerna.

Kommentarerna i Psalmernas väg inleds med en beskrivning av respektive psalms tillkomst och historia kompletterad med en tolkning av psalmens text. I musikkommentarerna placeras psalmernas melodier och sättningar in i sitt musikhistoriska och kulturella sammanhang.

Huvudförfattare är Per Olof Nisser, TD, f.d. domprost i Linköping, ledare för projektet, Inger Selander, FD, docent i litteraturvetenskap och Hans Bernskiöld, FD, musikforskare.

Original languageUndefined/Unknown
Title of host publicationPsalmernas väg. Kommentarer till text och musik i Den svenska psalmboken. Band 2. Psalmerna 205-420
EditorsPer Olof Nisser, Inger Selander, Hans Bernskiöld
PublisherWessmans musikförlag
Pages229–230
ISBN (Print)978-91-87710-52-0
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeA3 Part of a book or another research book

Keywords

  • Hymnologi
  • Psalmer

Cite this